קצבה לשירותים מיוחדים

קצבה לשירותים מיוחדים הינה קצבה המשולמת לאדם הזקוק לעזרה רבה של אדם אחר בפעולות היום-יום (לבישה, אכילה, רחצה, ניידות בבית והגינה אישית), או להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לעצמו או לסביבתו. 

בנוסף, זכאי לקצבה גם מי שהוא אחד מאלה: 

  • מי שמקבל טיפול בדיאליזה פעמיים בשבוע לפחות.

  • מי שהושתל בגופו איבר (כליה, לב, לבלב, ריאה, כבד) או מוח עצם מתורם זר - בחצי השנה שמיום ההשתלה. מי שהושתל בגופו מוח עצם עצמי - שלושה חודשים מיום ההשתלה.

  • חולה אונקולוגי שמקבל טיפול רפואי, מתוך רשימת הטיפולים המופיעים בחוזר נכות 1926, באתר הביטוח הלאומי.

תנאי הזכאות

על מבקש הקצבה לעמוד בתנאים הבאים: 

  • הוא מבוטח בביטוח הלאומי וגילו מ-18 עד גיל הפרישה (62 לאישה ו-67 לגבר) והוא נמצא בישראל. 

  • הוא מקבל קצבת נכות כללית ונקבע לו נכות רפואית בשיעור של 40% לפחות החל משנת 2022 או 60% לפחות עד שנת 2021 או שהוא אינו מקבל קצבת נכות, אך נקבעה לו על ידי הביטוח הלאומי נכות רפואית בשיעור של 75% ובתנאי שהוא עונה גם על התנאים האלה:

    • הוא אינו מקבל קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה מהביטוח הלאומי ואינו מקבל תשלום עבור טיפול אישי או עבור עזרה בבית על פי חוק כלשהו.

    • הכנסתו החודשית מעבודה אינה עולה על 5 פעמים השכר הממוצע - 62,680 ש"ח (החל ב- 01.01.2024).

  • מי שמקבל הטבות על פי הסכם הניידות יהיה זכאי גם לקצבה לשירותים מיוחדים, בתנאי שוועדה רפואית של משרד הבריאות קבעה לו מוגבלות בניידות בשיעור של 100%, או שהוא זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו, או שהוא מרותק למיטה. לבעל רכב - קיים תנאי נוסף: בתנאי שהקצבה לשירותים מיוחדים נקבעה לו בשיעור של 100% לפחות.

  • הוא אינו נמצא במוסד שניתנים בו שירותי רפואה, שירותי סיעוד או שירותי שיקום.

תהליך הטיפול בתביעה

הליך התביעה מתחיל עם הגשת תביעה לביטוח הלאומי כאשר בשלב הראשון יגיש מבקש הקצבה תביעה למוסד לביטוח הלאומי בצירוף מסמכים נלווים כאסמכתאות, סיכומי מחלה או כל מסמך רפואי אחר, המפרטים את כל המחלות הכרוניות, הטיפולים והתרופות. 

בשלב הבא, יזומן מבקש הקצבה לוועדה רפואית שבסמכותה לקבוע את רמת התלות של מגיש הבקשה. 

מבחן תלות לקביעת זכאות לקצבה

הזכאות לקצבה ושיעוריה נקבעים בהתאם למידת התלות בעזרת הזולת בפעולות היום יום שהן: ניידות בתוך הבית, רחצה, הלבשה, אכילה והיגיינה אישית וכן בהתאם לצורך בהשגחה למניעת סכנה לו או לזולת. 

הזכאות לקצבה ושיעוריה נבדקים גם בהתאם לצורך בעזרה במשק בית: הכנת מזון, הפעלת מכשירי חשמל, אחזקת הבית, טיפול תרופתי, ביצוע קניות וסידורים מוסדיים וכספיים. 

סכום הקצבה

סכום הקצבה לשירותים מיוחדים נקבע בהתאם למידת התלות של מבקש הקצבה בפעולות היומיום. 

ישנן ארבע רמות זכאות לקצבה החל מיום  01.01.2024: 

  • קצבה בשיעור 50% - משולמת למי שזקוק לעזרה רבה בעשיית רוב פעולות היום-יום ברוב שעות היממה. סכום הקצבה - 1,771 ש"ח.

  • קצבה בשיעור 112% - משולמת למי שזקוק לעזרה רבה בעשיית כל פעולות היום-יום ברוב שעות היממה או מי שזקוק להשגחה מתמדת. סכום הקצבה - 4,099 ש"ח. 

  • קצבה בשיעור 188% - משולמת למי שתלוי לחלוטין באדם אחר בעשיית כל פעולות היום-יום בכל שעות היממה. סכום הקצבה - 6,542 ש"ח. 

  • קצבה בשיעור 235% - משולמת למי שתלוי לחלוטין באדם אחר בעשיית כל פעולות היום-יום בכל שעות היממה וזקוק להשגחה מתמדת ואינו מקבל תוספת לנכה מונשם או תוספת ל 2 מטפלים. סכום הקצבה -8,313 ש"ח.

מי שנמצא זכאי לקצבה שירותים מיוחדים בזמן הגיעו לגיל פרישה - ימשיך לקבל את הקצבה לאחר גיל הפרישה כל זמן שהוא עונה על תנאי הזכאות. 

ערעור על ההחלטה

במידה והבקשה לקצבת נכות נדחתה, ניתן לערער על החלטת הוועדה הרפואית באמצעות הגשת ערר על החלטת הביטוח הלאומי את הערר יש להגיש בכתב בתוך 90 יום מאז קבלת ההודעה מהוועדה הרפואית. 

מי שאינו שבע רצון מהחלטת ועדת עררים ניתן לערער על ההחלטה לבית הדין האזורי לעבודה. את הערעור יש להגיש לבית הדין בתוך 60 יום מיום שהתקבל מכתב ההחלטה. 


לשיחת ייעוץ ללא התחייבות, ניתן לפנות למשרדינו.

כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.