קצבת נכות כללית היא קצבה חודשית המשולמת על-ידי המוסד לביטוח לאומי לאדם שאיבד ב-50% לפחות את היכולת שלו להתפרנס, או לאישה עקרת בית, שאיבדה את היכולת שלה לבצע את עבודות משק ביתה, בשל נכות גופנית, נפשית או שכלית.
התנאים כדי לקבל קצבת נכות
כושר העבודה נפגע או צומצם. כלומר, הכנסתו של מבקש הקצבה כשכיר או כעצמאי צריכה להיות נמוכה מ-60% מהשכר הממוצע, 7,522 ש"ח (החל ב- 01.01.2024).
תושב/ת ישראל שמלאו לו 18 שנים ועדיין לא הגיע לגיל הפרישה (62 לנשים, 67 לגברים).
שימי לב! אישה נשואה שאינה עובדת, תיבדק כעקרת בית, אם לא עבדה 12 חודשים רצופים או 24 חודשים לא רצופים ב-48 החודשים, שקדמו ליום הגשת התביעה או שקדמו ליום הפסקת העבודה - אם הפסקת העבודה הייתה לאחר הגשת התביעה. בהקשר זה ראי מאמר המפרט את המסלולים השונים לאשה המגישה תביעה לקצבת נכות כללית.
נכות רפואית - רופא מטעם הביטוח הלאומי קבע נכות רפואית בשיעור של 60% לפחות, או בשיעור של 40% לפחות, אם ישנם מספר ליקויים רפואיים ועל ליקוי מסוים נקבעה נכות רפואית בשיעור של 25% לפחות.
יכולת ההשתכרות ירדה ב-50% לפחות, ונקבעה דרגת אי כושר באחד מהשיעורים הבאים: 60%, 65%, 74% או 100%.
תהליך הטיפול בתביעה
הליך התביעה מתחיל עם הגשת תביעה לביטוח הלאומי, כאשר בשלב הראשון יגיש מבקש הקצבה תביעה למוסד לביטוח הלאומי בצירוף מסמכים נלווים כאסמכתאות המעידות על נכותו של המבקש.
בשלב הבא, יזומן מבקש קצבת הנכות לוועדה רפואית שבסמכותה לקבוע את רמת נכותו של מגיש הבקשה. בשלב זה ניתן להעביר לוועדה מסמכים רפואיים נוספים, רלוונטיים אשר יש בהם כדי להעיד על היקף הנכות ומידת ההגבלה שלה על יכולת התפקוד של מבקש הקצבה.
במידה והבקשה לקצבת נכות נדחתה, ניתן לערער על החלטת הוועדה הרפואית באמצעות הגשת ערר לגבי זכאות מגיש הבקשה או לגבי גובה אחוז הנכות. את הערר יש להגיש בכתב בתוך 60 יום מאז קבלת ההודעה מהוועדה הרפואית.
מי שאינו שבע רצון מהחלטת ועדת עררים ניתן לערער על ההחלטה לבית הדין האזורי לעבודה. את הערעור יש להגיש לבית הדין בתוך 60 יום מיום שהתקבל מכתב ההחלטה.
סכום הקצבה החודשית
סכום קצבת הנכות החודשית נקבע בהתאם לדרגת אי-הכושר שנקבעה ועומד על 4,291 לקצבה חודשית מלאה.
בנוסף לקצבת הנכות הכללית הבסיסית, זכאים נכים רבים גם לתוספת תשלום עבור ילדיהם התלויים בהם או בני זוגם, וכן גם לקצבאות והטבות נוספות כדוגמת קצבת שירותים מיוחדים, קצבת ניידות, תו נכה, הנחה בארנונה וכיו"ב.
לשיחת ייעוץ ללא התחייבות, ניתן לפנות למשרדינו.
כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.